Koolmonoxidemelder
Een koolmonoxidemelder plaatsen kan uw leven redden. Het installeren van een koolmonoxidemelder is verstandig bij een CV-ketel, geiser of gaskachel. Door het plaatsen van een koolmonoxidemelder word u op tijd gewaarschuwd voor het gevaarlijke en reukloze gas koolmonoxide. De door ons aangeboden melders zijn gecertificeerd en voldoen aan de gestelde richtlijnen die zijn vastgelegd in de Europese norm EN 50291. Alle CO-melders die wij leveren zijn getest en goedgekeurd door de NVWA en de Consumentenbond.
Koolmonoxidemelder voor 16.30 uur besteld? Dan wordt deze dezelfde dag nog verzonden!
Goedgekeurde koolmonoxidemelders
De koolmonoxidemelders die je in onze webshop kunt bestellen voldoen aan alle in België en Nederland geldende kwaliteitseisen en richtlijnen. Dit betekent dat de CO-melders die wij aanbieden zijn goedgekeurd en voldoen aan de Europese norm EN 50291. Het is van belang dat een koolmonoxidemelder in een vroeg stadium alarm slaat zodat je jezelf en je gezinsleden op tijd in veiligheid kunt brengen. De sensoren die in de koolstofmonoxidemelders zitten zijn dan ook zorgvuldig in de fabriek gekalibreerd waardoor er een zeer nauwkeurige detectie van koolmonoxide plaatsvindt. Wij van Allesveilig.nl verkopen dan ook enkel koolmonoxidemelders van de beste merken. We hebben koolmonoxidemelders van verschillende merken in één handig overzicht geplaatst, zodat je online makkelijk de melder kunt vinden die je zoekt.
Gevaren van koolmonoxide (CO)
Koolmonoxide kan zich ontwikkelen bij slecht onderhouden of niet goed werkende verbrandingstoestellen en ontstaat bij een onvolledige verbranding van organische brandstoffen zoals aardgas, olie, benzine of hout. Een onvolledige verbranding is het gevolg van een zuurstoftekort tijdens de verbranding van brandstoffen.
Ook een niet goed werkende of aangesloten aan- of afvoerpijp kan ervoor zorgen dat er CO vrijkomt. Koolmonoxide is een relatief zwaar gas dat zeer snel wordt opgenomen in je bloed. Een concentratie koolstofmonoxide zal zich gelijkmatig en snel in een ruimte verspreiden. In onvoldoende geventileerde ruimtes is de kans om een koolmonoxidevergiftiging op te lopen extra groot. Ventileer daarom regelmatig in ruimtes waar een verwarmingsinstallatie is gemonteerd. Een verhoogd CO-niveau kan zeer schadelijk zijn voor uw gezondheid. Dit giftige gas is extra gevaarlijk omdat het geur, smaak en reukloos is. De zintuigen kunnen dus niet waarnemen wanneer dit gas aanwezig is in uw woning of kantoor.
Welke koolmonoxidemelders zijn er?
Een melder kan op verschillende manieren worden gevoed. U kunt hierbij kiezen voor een koolmonoxidemelder die is voorzien van een vervangbare alkaline batterij of voor een CO-melder die is uitgerust met een duurzame lithium batterij. Het voordeel van een koolmonoxidemelder met lithium batterij is dat de aanwezing voeding net zo lang mee gaat als de melder zelf.
U hoeft dus tijdens de levensduur van de CO-melder geen batterijen te vervangen. Er zijn ook koolstofmonoxidemelders leverbaar die gevoed worden door 230v netstroom en een back-up batterij hebben. De back-up batterij zorgt ervoor dat de melder ook blijft werken als de stroom uitvalt. Wij leveren enkel gecertificeerde koolmonoxidemelders op stroom van de betere merken.
Combinatiemelder rook- en koolmonoxidemelder
Een rook en koolmonoxidemelder detecteert zowel rook- als koolmonoxide. De rook en koolmonoxidemelder in 1 heeft 2 verschillende sensoren die zorgen dragen voor een betrouwbare detectie. Deze combimelders zijn voorzien van een duurzame lithium batterij met een levensduur van 10-jaar.
Koolmonoxidemelder op juiste hoogte en plek plaatsen
De beste plaats en hoogte voor een optimale detectie van koolmonoxide is afhankelijk van de situatie en locatie. Indien je de koolmonoxidemelder in de ruimte van het verbrandingstoestel wilt ophangen, kun je de melder naast of boven het toestel ophangen. Indien u de CO-melder aan de wand monteert dient u minimaal 15 centimeter afstand ten opzichte van het plafond te monteren. Wanneer u de het alarm aan het plafond ophangt zorg er dan voor dat deze minimaal 30 centimeter van de muur hangt. Warm CO gas stijgt namelijk op waardoor boven het toestel de koolmonoxidemelder het snelst alarm slaat. Installeer de CO-melder in de buurt en op een horizontale afstand van ongeveer 1 tot 3 meter ten opzichte van de aanwezige cv-installatie, open haard, gaskachel of geiser. Monteer ook een koolmonoxidemelder als er een open haard in de woonruimte aanwezig is.
Koolmonoxidemelder plaatsen in andere ruimtes
In andere ruimtes kun je CO-melder aan de wand monteren op een hoogte van ongeveer 1,20 tot 1,50 meter. Het CO gas is dan al afgekoeld en vermengt zich gelijkmatig met de in de ruimte aanwezige zuurstof. In een slaapkamer dient u de melder op slaaphoogte te installeren. Let er bij het monteren op dat de CO-detectoren niet worden opgehangen achter gordijnen of andere obstakels en vermijd plekken waar geen luchtstromen zijn. Plaats geen melders in de directe omgeving van ventilatoren, verse lucht inlaten of open ramen. Een koolstofmonoxidemelder mag nooit in een "dode hoek" zonder luchtstroom worden geplaatst, daarnaast dien je de melder niet laag bij de grond te monteren. Een verkeerde plaatsing van een CO-alarm kan leiden tot een vals of te laat alarm. Indien er koolmonoxide vrijkomt, is het van levensbelang dat je zo snel mogelijk wordt gewaarschuwd.
Wanneer monteer je een koolmonoxidemelder
Het is raadzaam om een koolstofmonoxidemelder te monteren op plekken waar een verhoogde kans is op concentraties koolmonoxide. Dit kan in de buurt van een geiser, cv-ketel, gaskachel of andere installatie zijn. Een open haard is ook een mogelijke CO-bron. Daarnaast is het verstandig om een CO-alarm te installeren in verblijven waar je regelmatig bent zoals de slaapkamer of woonkamer. Als er koolstofmonoxide vrijkomt is het van groot belang dat je zo snel mogelijk wordt gewaarschuwd.
Op welke plek monteer ik een CO-melder?
- Elke ruimte met een verbrandingsapparaat of open verbrandingshaard
- Alle slaapverblijven
- Ruimtes waar mensen voor een langere periode aanwezig zijn, bijvoorbeeld een werk- of woonkamer in de buurt van een verbrandingsapparaat.
Te vermijden plaatsen:
- In direct omgeving van een kooktoestel
- Buiten
- In kleine afgesloten ruimtes
- In vochtige ruimtes
- Tochtige plekken of hoeken
- Direct boven een hittebron zoals radiatoren
- Achter gordijnen en meubels
Een koolmonoxidemelder redt levens
Koolmonoxide (CO) is een gevaarlijk en giftig gas dat snel wordt opgenomen in het bloed en staat bekend als sluipmoordenaar. Dit schadelijke gas is reukloos, smaakloos en onzichtbaar. Koolmonoxide is een verbinding die ontstaat bij onvolledige verbranding van koolstof houdende stoffen zoals aardgas, hout en olie. Indien er verhoogde concentraties koolstofmonoxide in een ruimte aanwezig zijn, bestaat de kans dat u koolmonoxidevergiftiging oploopt. Het plaatsen van een koolmonoxidemelder zorgt ervoor
dat u tijdig kan worden gewaarschuwd wanneer er koolmonoxide vrijkomt.
Koolstofmonoxide wordt vaak onderschat en niet tijdig herkend als mogelijke oorzaak bij een ongeval. In België vallen er elk jaar dodelijke slachtoffers en worden honderden personen met een koolmonoxidevergiftiging opgenomen in het ziekenhuis.
Hoe weet ik of ik een koolmonoxidemelder nodig heb in mijn huis?
Het is essentieel om een koolmonoxidemelder te hebben als u een apparaat gebruikt dat brandstof verbrandt, zoals een cv-ketel, geiser, gaskachel, open haard of zelfs een auto in een aangesloten garage. Koolmonoxide (CO) is een reukloos, kleurloos en smaakloos gas dat kan leiden tot ernstige gezondheidsproblemen of zelfs de dood als het niet wordt gedetecteerd. Een koolmonoxidemelder kan levensreddend zijn door je tijdig te waarschuwen voor de aanwezigheid van dit gevaarlijke gas.
Waar moet ik mijn koolmonoxidemelder installeren voor optimale veiligheid?
Plaats koolmonoxidemelders dicht bij slaapkamers en op elke verdieping van uw huis om ervoor te zorgen dat het alarm hoorbaar is wanneer je slaapt. Installatie dient minimaal 15 centimeter onder het plafond te zijn als de melder aan de wand hangt, of minstens 30 centimeter van de muur als deze aan het plafond hangt. Vermijd het plaatsen van CO-melders in de buurt van brandstofverbrandende apparaten zelf, aangezien dit vals alarm kan veroorzaken. Zorg ervoor dat de melder ook niet wordt geblokkeerd door meubels of gordijnen.
Hoe test en onderhoud ik mijn koolmonoxidemelder om zeker te zijn van zijn functionaliteit?
Test uw koolmonoxidemelder regelmatig, idealiter maandelijks, door de testknop op het apparaat te gebruiken. Dit verzekert dat de melder correct functioneert en klaar is om te waarschuwen voor gevaarlijke CO-niveaus. Vervang de batterijen volgens de instructies van de fabrikant, meestal eens per jaar, tenzij uw melder een verzegelde batterij heeft die de hele levensduur van de melder meegaat. Stof de melder af en gebruik een stofzuiger om de buitenkant schoon te maken zonder chemische reinigingsmiddelen te gebruiken, die de sensoren kunnen beschadigen.