Menu
EUR
Welke brandblusser gebruikt u  thuis?

Welke brandblusser gebruikt u thuis?

Brandveiligheid is iets waar thuis helaas ook steeds meer rekening moet worden gehouden. Het kiezen van de juiste brandblusser is daarbij ook thuis van groot belang. Of het nu voor de keuken, garage of andere ruimtes in huis is, een passende brandblusser kan het verschil maken tussen een kleine brand en een impactvolle calamiteit. In dit blog helpen we u om de beste keuze te kunnen maken voor de brandblusser die het beste bij uw woning past.

Waarom de brandblusser voor thuis?

Huishoudelijke branden kunnen door diverse oorzaken ontstaan, zoals koken, elektrische storingen of spontane ontbranding bij het toenemende aantal lithium-ion accu's, zoals de steeds vaker voorkomende accubranden met e-bikes in de woning (aangrenzende garage of hal) en zonnepanelen. De juiste brandblusser in huis stelt ons in staat om een beginnende brand snel en effectief te blussen. 

Diverse soorten brandblussers

Er zijn verschillende soorten brandblussers beschikbaar, elk ontworpen om specifieke soorten branden te bestrijden. Hier is een overzicht van de meest voorkomende opties voor huishoudelijk gebruik:

  1. Schuimblussers of sprayblussers: zeer effectief bij het blussen van branden van vaste stoffen (klasse A) en vloeistoffen (klasse B). Ze veroorzaken minimale schade aan eigendommen en zijn gebruiksvriendelijk, waardoor ze ideaal zijn voor gebruik in woonruimtes zoals de woonkamer of slaapkamers.

  2. Poederblussers voor branden in klasse A, B, en C. Dit betekent dat deze blusser gebruikt kan worden voor het blussen van branden in vaste stoffen, vloeistoffen en gassen. Ze zijn krachtig en veelzijdig, maar kunnen ook veel blusmiddel (rest) poederrommel veroorzaken en daardoor vooral ook nevenschade aan elektronische apparatuur. Dit maakt ze minder geschikt voor huishoudens met veel elektronica.  

  3. Kooldioxide (CO2) Blussers of CO2-blussers zijn ideaal voor het blussen van vloeistofbranden (klasse B) en elektrische branden. Ze laten geen residu achter, waardoor ze veilig zijn voor gebruik op elektronische apparaten. Ze zijn echter minder effectief bij het blussen van branden van vaste stoffen en hebben een beperkte bluscapaciteit.

  4. Vetblussers zijn speciaal ontworpen voor keukenbranden veroorzaakt door vet en olie (klasse F). Deze blussers zijn essentieel in keukens waar het risico op vlam-in-de-pan bestaat. Ze doven het vuur zonder het risico dat het vet opnieuw ontbrandt.

  5. Lithium Blussers Met de toenemende populariteit van elektrische apparaten en voertuigen die gebruikmaken van lithium-ion accu's, neemt ook het risico op accubranden toe. Lithium-ion accu's kunnen branden veroorzaken die moeilijk te blussen zijn met conventionele blussers. Lithiumblussers zijn speciaal ontworpen om deze branden effectief te doven. Ze werken door de hitte van de brand te absorberen en zo verdere verbranding te voorkomen. Meer hierover in het blog over de lithium batterij blusser.

Waar op letten bij thuisgebruik?

Bij het kiezen van de juiste brandblusser voor thuis zijn er enkele belangrijke overwegingen:

  1. Toepassingsgebied Overweeg welke ruimtes in je huis het grootste risico lopen op brand. Een schuim- of poederblusser is geschikt voor algemene ruimtes, terwijl een vetblusser essentieel is voor de keuken. Voor huishoudens met veel elektronische apparatuur kan een lithiumblusser worden overwogen.

  2. Capaciteit Brandblussers zijn verkrijgbaar in verschillende maten, aangeduid in kilogram of liter. Voor thuisgebruik is een brandblusser van 2 tot 6 kilogram/liter vaak voldoende. Grotere blussers bieden meer capaciteit maar kunnen zwaarder en moeilijker hanteerbaar zijn.

  3. Onderhoud en vervanging Net als bij andere blussers is regelmatig onderhoud essentieel om de effectiviteit te waarborgen. Controleer de vervaldatum en zorg ervoor dat de blusser regelmatig wordt geïnspecteerd volgens de richtlijnen van de fabrikant.

  4. Gebruiksgemak Zorg ervoor dat iedereen in huis weet hoe de brandblusser te gebruiken. Kies voor een blusser met een eenvoudige bediening en duidelijke instructies. Een training of demonstratie kan helpen om vertrouwd te raken met het gebruik ervan in noodsituaties.

Tips voor brandveiligheid met een brandblusser thuis

  1. Investeer in brandmelders: Naast brandblussers zijn rookmelders een essentieel onderdeel van je brandveiligheidsplan. Plaats rookmelders in elke slaapkamer, gang en op elke verdieping van je huis. Test de melders regelmatig en vervang de batterijen minstens één keer per jaar.

  2. Oefen noodsituaties: Zorg ervoor dat je gezin een duidelijk evacuatieplan heeft en oefen dit regelmatig. Weten hoe je snel en veilig je huis kunt verlaten, kan levens redden.

  3. Leer hoe je een brandblusser gebruikt: Het is belangrijk dat iedereen in huis weet hoe een brandblusser werkt. De meeste brandblussers werken volgens de P.A.S.S.-methode: Pull (trek de pen uit), Aim (richt de blusser op de basis van het vuur), Squeeze (knijp in de hendel), en Sweep (beweeg de blusser heen en weer over de brand).

  4. Let op risicovolle gebieden: De locatie van je brandblusser is net zo belangrijk als het type dat u kiest. Plaats brandblussers op makkelijk bereikbare plekken, bij voorkeur bij uitgangen of vluchtroutes. Overweeg om meerdere blussers te installeren in grotere huizen of in ruimtes met een hoger risico, zoals de keuken of de garage. Zorg ervoor dat deze ruimtes niet te vol zijn en dat gevaarlijke materialen goed zijn opgeborgen. In de FAQ's onder, zijn tips opgenomen over het plaatsen van de blusser.

  5. Regelmatige controle van apparaten: Controleer regelmatig de staat van uw elektrische apparaten en hun accu's. Let op tekenen van slijtage, oververhitting of defecten, en vervang ze indien nodig.

De brandblusser met de thuis opbergbox 

Een brandblusser beschermbox die thuis handig kan zijn voor binnen en buiten gebruik. De box bevat een stabiele klemring met houderband voor de blusser en beschermt tegen vallen en stoten en maakt het vaak makkelijker om de blusser op de juiste hoogte te plaatsen.

Conclusie

Een brandblusser is een belangrijke stap om de veiligheid van uw gezin en eigendommen te waarborgen. Of u nu kiest voor een schuimblusser, poederblusser, CO2-blusser, vetblusser of lithiumblusser, zorg ervoor dat u de juiste blusserkeuze maakt die aansluit bij de mogelijke thuisbrandrisico’s. Vergeet niet om regelmatig het onderhoud te checken en ervoor te zorgen dat alle gezinsleden weten hoe ze de blusser moeten gebruiken.

Voor thuisgebruik is een schuimblusser vaak de meest geschikte keuze. Deze blusser is geschikt voor branden in vaste stoffen en vloeistoffen, en het blusmiddel veroorzaakt geen nevenschade, wat het veilig en effectief maakt voor in huis. Hang de brandblusser op een goed bereikbare plaats, bij voorkeur in de buurt van een plek waar het brandrisico het grootst is.

Daarnaast is het uiteraard ook belangrijk om kwalitatieve rookmelders te plaatsen en een vluchtplan te bedenken voor noodgevallen. Op die manier kunt u de kans op brand minimaliseren en ervoor zorgen dat iedereen snel en veilig het huis kan verlaten in geval van nood.

Vaak voorkomende vragen FAQ's brandblusser thuis

Welke brandblusser is het beste geschikt in de keuken?

In de keuken is een vetblusser de beste keuze. Deze blusser is speciaal ontworpen om branden veroorzaakt door vet en olie te bestrijden (klasse F). Dit type blusser dooft het vuur zonder dat het vet opnieuw ontbrandt, wat een veelvoorkomend risico is bij keukenbranden. Daarnaast kan een schuimblusser ook nuttig zijn in de keuken, maar deze is minder effectief bij vetbrand.

Hoe vaak is onderhoud nodig?

Brandblussers moeten minstens eenmaal per jaar worden gecontroleerd om te garanderen dat ze nog steeds effectief werken. Dit omvat het controleren van de drukmeter, de vervaldatum en de algemene staat van de blusser. Daarnaast is het belangrijk om de brandblusser na elk gebruik te laten hervullen of vervangen, zelfs als deze slechts gedeeltelijk is gebruikt. Sommige brandblussers hebben specifieke onderhoudsvereisten, dus volg altijd de instructies van de fabrikant. 

 

Hoeveel brandblussers zijn er nodig voor thuisgebruik?

Het aantal brandblussers dat je nodig hebt, hangt af van de grootte van je huis en de risicogebieden. Over het algemeen is het aan te raden om minstens één brandblusser per verdieping te hebben. Plaats een blusser in de keuken, in de garage, en bij de hoofduitgangen. Voor grotere huizen kan het verstandig zijn om extra blussers te hebben, vooral in ruimtes waar brandgevaar hoger. 

Hoe kan ik controleren of de blusser werkt ?

Controleer de drukmeter van de brandblusser; deze moet in het groene gedeelte staan. Controleer ook op fysieke beschadigingen, zoals roest, deukjes, of losse onderdelen. Als de blusser beschadigd is of als de drukmeter niet in het groene gedeelte staat, moet de blusser worden vervangen of gereviseerd. Indien u merkt dat de brandblusser niet werkt, verlaat dan onmiddellijk het pand en bel de brandweer. Probeer niet om de brand zelf onder controle te krijgen zonder een werkende blusser, vooral als de brand snel groeit. Uw veiligheid gaat altijd voor.

Brandblusser bij elektrische apparaten die aanstaan?

Het type brandblusser is cruciaal. Een CO2-blusser of een poederblusser kan veilig worden gebruikt op elektrische branden, omdat ze geen geleidende residuen achterlaten. Gebruik geen schuimblusser op een brand die door een elektrisch apparaat wordt veroorzaakt, tenzij het apparaat eerst volledig is losgekoppeld van de stroom. 

Wat zijn de belangrijkste tips bij het thuis plaatsen van een blusser?

Het is natuurlijk van groot belang dat je brandblussers op de juiste, logische plekken plaatst. Daarbij kun je denken aan een aantal factoren: een plek waar mensen aanwezig zijn, een centrale plek, een locatie met verhoogd brandgevaar of juist op een afgelegen plek (zodat je niet ver hoeft te lopen voor een blusser). Maak een gedegen plan en zorg dat er voldoende brandblussers hangen op de juiste plaatsen.

Houd rekening met de juiste hoogte

Een brandblusser moet eenvoudig te pakken zijn. Zorg ervoor dat je deze niet te laag, maar vooral niet te hoog plaatst. Iedereen moet de blusser moeiteloos kunnen pakken. In ons land moeten brandblussers op maximaal 1 meter hoogte hangen, gemeten vanaf de bovenkant van de blusser tot aan de grond.

Zorg ervoor dat er geen obstakels in de weg staan

We schreven eerder al dat het belangrijk is om brandblussers op de juiste plaats op te hangen. Dit moet niet alleen een logische plek zijn, maar ook een plek waar de brandblusser niet wordt geblokkeerd. Het is belangrijk dat de blusser te allen tijde zonder hinder kan worden gepakt. Bij een brand kan elke seconde tellen.

Plaats het juiste type blusser

Een brandblusser is nooit zomaar een brandblusser. Er zijn verschillende typen brandblussers voor verschillende branden. Kijk goed welke blusser je aanschaft. In veel gevallen voldoen de meeste poederblussers of schuimblussers. Is er een risico op bijzondere branden, zoals vet- en oliebranden of gasbranden? Zorg er dan voor dat je een blusser ophangt die deze branden kan blussen. Voor advies kun je altijd contact met ons opnemen. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Altijd op de hoogte blijven van de laatste nieuwtjes, acties en meer? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!


Reacties (0)

There are no comments yet, be the first one to comment
Kies uw taal
Kies uw valuta

Mijn account

Wachtwoord vergeten?

Recent toegevoegd

Totaal incl. btw
€0,00
Bestel nog voor €150,00 en de verzending is gratis
0
Vergelijk
Start vergelijking

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres zal niet worden gepubliceerd

Dit artikel is toegevoegd aan uw winkel wagen!