Menu
EUR
Veiligheidshelm  - Wat u moet weten

Veiligheidshelm - Wat u moet weten

Veiligheidshelmen    

Om uw hoofd te beschermen tegen vallende voorwerpen en stoten, is het dragen van een of veiligheidshelm of bouwhelm een essentieel onderdeel van persoonlijke beschermingsmiddelen op de bouwplaats of bij het klussen. Of u nu een ervaren vakman bent of bijvoorbeeld net begint, het dragen van een kwalitatieve bouwhelm is cruciaal om uzelf te beschermen tegen mogelijke gevaren.  

Bescherming tegen vallende objecten

Op een drukke bouwplaats bijvoorbeeld bestaat het risico dat gereedschap, materiaal of puin van hogere plaatsen valt. Een stevige helm met een sterke buitenkant vermindert de impact van deze vallende objecten en kan levens redden. ABS bouwhelmen zijn hard en licht van gewicht, ideaal voor bescherming tegen impacts zoals vallende voorwerpen. 

Bescherming tegen stoten en ongelukken

Niet alleen vallende objecten kunnen schade aanrichten aan uw hoofd op een bouwplaats. U kunt ook per ongeluk tegen harde oppervlakken stoten, bijvoorbeeld bij werk in kleine ruimtes. Een bouwhelm absorbeert de klap en beschermt uw hoofd tegen ernstig letsel. HDPE helmen zijn zachter en comfortabel voor langdurig gebruik, perfect voor klussen waar je lang een helm draagt.

Europese normen voor veiligheidshelmen

Een veiligheidshelm dient te voldoen aan de Europese normen om de best mogelijke bescherming te bieden. Voor industriële veiligheidshelmen, zoals gebruikt op bouwwerven of bij brandpreventie, is de norm EN 397 van toepassing. Voor helmen gebruikt door reddingswerkers of in risicovolle omgevingen, zoals bij brandbestrijding, is de EN 12492-norm essentieel. Deze normen garanderen dat de helm is getest op schokbestendigheid en bescherming tegen scherpe voorwerpen, zodat u zeker bent van optimale veiligheid in gevaarlijke situaties

Belang kwalitatieve helm materialen

Veiligheidshelmen moeten vervaardigd zijn uit sterke, duurzame materialen die bestand zijn tegen extreme omstandigheden. Veelgebruikte materialen zijn polyethyleen met hoge dichtheid (HDPE), ABS-kunststof en polycarbonaat. Deze materialen bieden niet alleen uitstekende schokabsorptie en bescherming, maar zijn ook licht genoeg om comfortabel te dragen tijdens langdurige interventies. Voor reddings- of brandweertaken is het bovendien cruciaal dat de helm bestand is tegen hitte, uv-straling en mogelijk schadelijke chemicaliën.

Perfecte pasvorm voor optimale bescherming

Comfort is niet alleen belangrijk voor uw draaggemak, maar ook voor de veiligheid. Een veiligheidshelm moet stevig en comfortabel op uw hoofd zitten om effectief te kunnen beschermen. Kies daarom altijd een helm met een verstelbare hoofdband draaiknop en een kinband, zodat hij goed blijft zitten tijdens uw interventies. Goede ventilatie is eveneens een must, vooral wanneer u langdurig werkt in warme of intensieve omstandigheden, zoals bij brandbestrijding.

Afhankelijk van de specifieke taken in uw job kunnen extra functies op een veiligheidshelm zeer nuttig zijn. Denk hierbij aan geïntegreerde gehoorbescherming, gelaatsbescherming, een bevestigingspunt voor een lamp of een vizier. Overweeg welke functies belangrijk zijn voor uw werk en kies een helm die aan uw behoeften voldoet, bijvoorbeeld tijdens interventies in rookgevulde ruimtes of bij nachtelijke operaties.

Kenmerken van een kwalitatieve bouwhelm

Bij het kiezen van een bouwhelm is het belangrijk dat deze voldoet aan de juiste veiligheidsnormen. Een stevige buitenkant, gemaakt van materialen zoals polycarbonaat of glasvezelversterkt kunststof, biedt de beste bescherming tegen impact. Daarnaast moet een helm goed passen en voldoende comfort bieden, zeker bij langdurig gebruik. Kies daarom altijd voor een verstelbare helm met een goede binnenvoering en ventilatiesysteem.

Veiligheid gegarandeerd

Al onze bouw- en veiligheidshelmen bij Brandpreventie.be zijn CE-gecertificeerd en voldoen aan de EN 397-norm, wat een garantie biedt voor maximale bescherming. Of u nu een helm zoekt voor een bouwproject of voor brandbestrijding, bij ons vindt u een breed assortiment helmen van topkwaliteit tegen scherpe prijzen. Bestel vandaag nog en ga veilig aan de slag met de juiste bescherming.

Vervang uw helm tijdig 

Zelfs de meest hoogwaardige veiligheidshelm verliest na verloop van tijd de beschermende eigenschappen. Fabrikanten raden doorgaans aan om helmen om de drie tot vijf jaar te vervangen, afhankelijk van het gebruik en de blootstelling aan zware omstandigheden. Door uw helm tijdig te vervangen, zorgt u ervoor dat u altijd over een optimale bescherming beschikt. Let erop dat helmen kunnen slijten zonder dat dit zichtbaar is. Als u echter scheuren, deuken of verkleuringen opmerkt, moet u de helm onmiddellijk vervangen.

Diverse soorten bouwhelmen

U kunt kiezen uit verschillende soorten bouwhelmen. We hebben helmen met een harde buitenkant gemaakt van ABS-materiaal, die licht van gewicht zijn en goede bescherming bieden tegen vallende voorwerpen. Ook hebben we helmen met een zachte buitenkant van HDPE-materiaal, ideaal voor werkzaamheden waarbij je langere tijd een helm moet dragen.

Onze bouwhelmen zijn verkrijgbaar in diverse kleuren zoals wit, geel, roze, rood en blauw. Zo kun je een kleur kiezen die het beste past bij jouw werkzaamheden of specifieke functie of evenement.  Ook zijn de helmen leverbaar met handige en goed passende comfort oorkappen voor gehoorbescherming.   

Conclusie

Vallende objecten, stoten en andere ongelukken: een betrouwbare bouwhelm biedt bescherming en minimaliseert het risico op blijvend en/of traumatisch hersenletsel, schedelbreuken en ander ernstig letsel. De bouwhelm biedt bescherming en minimaliseert het risico op blijvend en/of traumatisch hersenletsel, schedelbreuken en ander zwaar letsel. Kies altijd voor een kwalitatieve bouwhelm die aan de relevante normen voldoet en zorg ervoor dat deze goed past en comfortabel is tijdens langdurig gebruik. Door prioriteit te geven aan je eigen veiligheid draag je bij aan het creëren van een veilige werkomgeving voor iedereen.

 

Wat is het verschil tussen ABS en HDPE bouwhelmen?

ABS bouwhelmen zijn hard en licht van gewicht, ideaal voor bescherming tegen impacts zoals vallende voorwerpen. HDPE helmen zijn zachter en comfortabel voor langdurig gebruik, perfect voor klussen waar je lang een helm draagt.

Wat is de functie van de diverse kleuren bouwhelmen?

Verschillende kleuren bouwhelmen worden gebruikt om verschillende rollen of taken op de bouwplaats aan te duiden. Dit helpt bij snelle identificatie en organisatie van het werk.

Hoe weet ik dat een bouwhelm veilig is?

Een veilige bouwhelm is voorzien van een CE-keurmerk en voldoet aan de EN 397 norm, wat betekent dat het grondig getest is op duurzaamheid en impactweerstand.

Altijd op de hoogte blijven van de laatste nieuwtjes, acties en meer? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!


Reacties (0)

There are no comments yet, be the first one to comment
Kies uw taal
Kies uw valuta

Mijn account

Wachtwoord vergeten?

Recent toegevoegd

Totaal incl. btw
€0,00
Bestel nog voor €75,00 en de verzending is gratis
0
Vergelijk
Start vergelijking

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres zal niet worden gepubliceerd

Dit artikel is toegevoegd aan uw winkel wagen!