Menu
EUR
Betekenis PBM of Persoonlijke Beschermingsmiddelen

Betekenis PBM of Persoonlijke Beschermingsmiddelen

Wat is PBM 

PBM, of Persoonlijke Beschermingsmiddelen, is de term die gangbaar is in sectoren en beroepen waar werknemers bescherming moeten dragen om zichzelf te beveiligen tegen risico’s op de werkvloer. PBM omvat alle middelen die werknemers gebruiken om zichzelf te beschermen tegen gevaarlijke situaties op het werk. Denk hierbij aan veiligheidshelmen, handschoenen, beschermende brillen, gehoorbescherming en veiligheidskledij zoals reflecterende vesten of ademhalingsmaskers.

In veel risicovolle omgevingen is het gebruik van PBM wettelijk verplicht. Het is een cruciaal onderdeel van het veiligheidsbeleid van elk bedrijf en is essentieel om de veiligheid en gezondheid van werknemers in diverse sectoren te waarborgen. PBM vormen de laatste verdedigingslinie tegen werkgerelateerde gevaren, zoals chemische blootstelling, vallende objecten en gehoorschade. 

Waarom is PBM zo belangrijk? 

Werken in een omgeving met fysieke, chemische of biologische risico’s brengt gevaren met zich mee die kunnen variëren van kleine verwondingen tot ernstige, levensbedreigende situaties. PBM kunnen ernstig letsel of zelfs levens redden door bescherming te bieden tegen directe risico’s. Bovendien helpen ze bij het voorkomen van gezondheidsproblemen op de lange termijn, wat uitval kan voorkomen.

Kwalitatieve PBM, zoals helmen, handschoenen, veiligheidsbrillen en beschermende kledij, zijn onmisbaar in elke veiligheidsstrategie. Ze zijn ontworpen om risico’s te minimaliseren en de kans op ongevallen of gezondheidsschade te verkleinen. Hier zijn enkele redenen waarom PBM onmisbaar zijn:

  • Bescherming tegen letsel: Helmen en handschoenen beschermen tegen fysieke gevaren zoals vallende voorwerpen of scherpe randen.
  • Gezondheid op lange termijn: Ademhalingsmaskers en gehoorbeschermers helpen voorkomen dat werknemers worden blootgesteld aan schadelijke stoffen of geluiden die hun gezondheid op de lange termijn kunnen schaden.
  • Wettelijke verplichting: In veel sectoren zijn PBM's wettelijk verplicht om te voldoen aan de regelgeving rond welzijn op het werk. Het niet naleven van deze verplichtingen kan leiden tot boetes of juridische problemen.
  • Verhoogde veiligheidscultuur: Consequente inzet van PBM bevordert een cultuur van veiligheid op de werkplek Dit kan leiden tot minder ongevallen en een hogere productiviteit (link naar een blog over het beter borgen van veiligheid).    

 Toepassingen van PBM

De keuze voor de juiste PBM's hangt af van de specifieke risico's op de werkplek. In de FAQ's vindt u de belangrijkste PBM categorieën. 

Tips voor gebruik PBM

Het hebben van de juiste PBM is stap één, maar correct gebruik is minstens even belangrijk. Hier zijn enkele tips voor effectieve inzet:

  • Zorg voor een goede pasvorm: PBM's moeten comfortabel en goed passend zijn om maximale bescherming te bieden.
  • Onderhoud regelmatig: Controleer PBM' regelmatig op slijtage en vervang tijdig indien nodig.
  • Volg de instructies: Lees en volg altijd de gebruiksaanwijzingen van de fabrikant om ervoor te zorgen dat de PBM's correct worden gebruikt.
  • Opleiding en training: Bied werknemers regelmatig training aan over het juiste gebruik en belang 

Conclusie: PBM's als sleutel tot veiligheid

PBM vormt de basis voor het waarborgen van veiligheid en gezondheid in risicovolle omgevingen. Of u nu werkgever bent die verantwoordelijk is voor de veiligheid van uw personeel, zelfstandige, of werknemer die zijn eigen gezondheid serieus neemt, PBM zijn onmisbaar.

Heeft u hulp nodig bij het kiezen van de juiste PBM voor uw werkplek? Wij bieden een breed assortiment aan hoogwaardige beschermingsmiddelen die voldoen aan de strengste normen. Neem gerust contact met ons op voor persoonlijk advies en zorg ervoor dat uw werkplek zo veilig mogelijk is.  Zo is een veiligheidsbril bijvoorbeeld nooit zomaar een veiligheidsbril. Wist u bijvoorbeeld dat er veiligheidsbrillen ook op sterkte of speciale gehoorbescherming voor extreem lawaai verkrijgbaar zijn?  

Ook qua veiligheidshelmen heeft u heel wat te kiezen. Van een eenvoudige kunststof stoothelm tot zeer geavanceerde helmen van bijzonder sterke materialen en met dempende lagen. Naast dit soort algemeen bekende PBM, zijn er ook vrij specifieke beschermingsmiddelen. Een goed voorbeeld hiervan is valbeveiliging. Valbeveiliging wordt gedragen door mensen die op hoogwerkers werkzaam zijn, om te voorkomen dat zij een val uit de bak kunnen maken.

Vaak voorkomende PBM vragen of FAQ's 

 

Welke persoonlijke beschermingsmiddelen zijn verplicht volgens de wet?

Diverse PBM zijn verplicht, afhankelijk van de specifieke risico's in jouw werkomgeving. Dit kan onder andere bouwhelmen, veiligheidsschoenen, gehoorbescherming en valbeveiliging omvatten. Zorg ervoor dat je altijd de juiste PBM gebruikt om te voldoen aan de wettelijke eisen en uw veiligheid te waarborgen. 

Hoe kies ik de juiste werkhandschoenen voor mijn beroep?

Bij het kiezen van werkhandschoenen is het belangrijk om rekening te houden met de specifieke risico's van jouw werk. Voor bescherming tegen hitte zijn hittebestendige handschoenen ideaal, terwijl chauffeurshandschoenen extra grip bieden bij laden en lossen. Voor natte en koude omgevingen zijn er speciale handschoenen beschikbaar die bescherming bieden tegen deze omstandigheden.

Wat zijn de meest voorkomende PBM artikelen?

De keuze voor de juiste PBM's hangt af van de specifieke risico's op de werkplek. Hier zijn enkele veelvoorkomende categorieën van PBM's en hun toepassingen:

  1. Hoofdbescherming:

    • Voorbeeld: Veiligheidshelmen
    • Toepassing: Bescherming tegen vallende of vliegende voorwerpen, vooral in de bouw en zware industrie.

  2. Oog- en Gezichtsbescherming:

    • Voorbeeld: Veiligheidsbrillen, gezichtsschermen
    • Toepassing: Bescherming tegen stof, chemicaliën, of vonken, essentieel in laboratoria en werkplaatsen.

  3. Gehoorbescherming:

    • Voorbeeld: Oordoppen, gehoorkappen
    • Toepassing: Vermindert schadelijke geluidsniveaus in lawaaierige omgevingen zoals fabrieken of bij gebruik van zware machines.

  4. Ademhalingsbescherming:

    • Voorbeeld: Ademhalingsmaskers, stofmaskers
    • Toepassing: Beschermt tegen het inademen van schadelijke stoffen zoals stof, rook, of chemicaliën, cruciaal in de bouw, schilderwerk en chemische industrie.

  5. Handbescherming:

    • Voorbeeld: Werkhandschoenen
    • Toepassing: Bescherming tegen snijwonden, chemicaliën, en hitte, noodzakelijk in vrijwel elke industrie.

  6. Voetbescherming:

    • Voorbeeld: Veiligheidsschoenen
    • Toepassing: Beschermt tegen vallende voorwerpen, scherpe objecten, en gladde oppervlakken, vaak gebruikt in de bouw en logistiek.

  7. Valbescherming:

 

Altijd op de hoogte blijven van de laatste nieuwtjes, acties en meer? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!


Reacties (0)

There are no comments yet, be the first one to comment
Kies uw taal
Kies uw valuta

Mijn account

Wachtwoord vergeten?

Recent toegevoegd

Totaal incl. btw
€0,00
Bestel nog voor €75,00 en de verzending is gratis
0
Vergelijk
Start vergelijking

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres zal niet worden gepubliceerd

Dit artikel is toegevoegd aan uw winkel wagen!